JULESPESIAL: HVA ER GOD LYD?

Av

HVA ER GOD LYD?

Nå er det snart jul. For oss er dette kanskje sesongens høydepunkt. Det er en tid for ettertanke, refleksjon og gode opplevelser. Tiden er preget av høyt tempo, lange dager og store forventninger. Det er kanskje også derfor at de fleste av oss Audiofile tilber lidenskapen litt ekstra akkurat nå, i årets siste måned?

Om man er medlem på Hifisentralen vil man legge merke til at debattene går på høygir som aldri før. Det er noe litt tilfredsstillende over å lese våre medsammensvornes meninger om ting vi bryr oss om.

MEN: Ettersom det kan se ut som at det finnes like mange definisjoner på god lyd som det finnes brukere på sentralen, er det likevel mulig å samles om en felles forståelse av begrepet?

FØRST: Det er helt åpenbart at denne debatten har to dimensjoner. Den første er kanskje den mest objektive. Den dreier seg om tekniske spesifikasjoner og fordeler og ulemper ved ulike teknologier. Kunnskapsnivået blant Audiofile nå på tampen av 2019 er faktisk høyt nok til å føre en objektiv debatt om eksempelvis hvilken forsterkerteknologi som er best til hva. Men selv om disse debattene oftere fører til konsensus enn folkets egne subjektive meninger, betyr det at vi rent objektivt kan se vekk fra våre subjektive oppfatninger i jakten på en felles forståelse?

NEI, Jeg synes ikke det. Jeg har vært innom veldig mange ulike Hifi-produkter opp gjennom årene. Jeg har montert, justert og optimalisert ganske mange stereoanlegg.Helt ærlig:

Noen ganger, på noen steder er jeg så heldig å oppleve at et stereoanlegg til 25-30 tusen forfører meg, drar meg inn i musikken, gir meg gåsehud og klump i halsen. Derfor har også skuffelsen vært stor når jeg har vært på hjemmebesøk hos andre. Hvor jakten på god lyd har ført investoren over i en prisklasse som alternativt representerer bolig for de fleste av oss: uten å få meg til å føle noen ting som helst! 

Jeg vil derfor oppfordre deg til å stole på følelsene dine, ikke bry deg for mye om andres meninger. Det er heller ikke utelukkende enkeltprodukters pris som avgjør om du opplever nirvana hjemme.

Velg et oppsett som GIR DEG GÅSEHUD og klump i halsen!

Med dette håper jeg at vi kan samles om at:

"GOD LYD helt objektivt, er for de fleste av oss subjektivt!"

 

GOD JUL!

NB: Ønsker du tips, triks eller råd: Ta kontakt med oss i Lydglede (Vi er tilgjengelig på mail i hele julen).

Meny

Innstillinger