Guide: Forskjellige typer forsterkere

Av

FORSTERKERBEGREPER

Det er fort gjort å bli litt forvirret dersom du ikke kjenner de ulike forsterkerbegrepene og hva som skiller dem fra hverandre. Vi har derfor laget en liten guide hvor forskjellene forklares slik at du skal føle deg trygg på at du velger riktig produkt.

Denne artikkelen vil gi deg grunnleggende kunnskap om hvilke type forsterkere som brukes hvor og noen gode tips til hva du bør se etter for å forsikre deg om at produktene holder høyest mulig kvalitet.


FORFORSTERKER

Forforsterker, eller på engelsk preamplifier eller preamp, er en elektronisk signalforsterker som gjør den innledende signalbehandlingen av et analogt lydsignal. I hifi-sammenheng er dens viktigste jobb å fungere som en best mulig volumkontroller og inngangsvelger. Den forsterker også linjesignalet med ca 16,5db slik at man får brukt all kraften i en typisk effektforsterker som driver høyttalerne. Man vil få lyd av en CD-spiller, streamer eller andre kilder koblet direkte i en effektforsterker uten forforsterker, men ettersom man ikke kan regulere volumet, er det både lite praktisk og kan potensielt føre til skade eller overbelastning av forsterkeren eller høyttalerne i oppsettet. Før i tiden var forforsterkerens oppgave utelukkende å tilby brukeren volumjustering med linjeforsterkning, i våre dager blir det mer og mer vanlig at forforsterkeren også har innebygget omformer fra digitale til analoge signaler (DAC) og streamere som tillater deg å spille musikk trådløst direkte fra en PC eller mobiltelefon. Det er viktig å kjenne til at hvordan forforsterkeren behandler signalene og hvordan selve volumjusteringsfunksjonen fungerer gir store utslag i lydkvaliteten i oppsettet ditt. Det er derfor viktig å se etter en forforsterker som ikke bare har de tilleggsfunksjonene du er på jakt etter, men også lav forvrengning og høy S/N-ratio.

PLATESPILLERFORSTERKER

En platespillerforsterker (også kalt RIAA-trinn eller pickup-forsterker) er som en vanlig forforsterker bygget for å forsterke svake signaler. I motsetning til en CD-spiller, streamer eller et hvilket som helst signal med vanlig line-out gir pick-upen fra en platespiller ut et mye svakere signal. Typisk er et vanlig linjesignal 0,1 volt mens signalet som kommer fra pick-upen på en platespiller typisk er 0,001 volt eller lavere. Dette er årsaken til at man får veldig svak eller ingen lyd, om man kobler en platespiller rett inn i en vanlig linje-inngang på en forsterker. Derfor trenger man en pickup-forsterker som forsterker disse signalene til et vanlig linje-signal før platespilleren kan kobles til en vanlig linje-inngang. Volumjustering er for de fleste ikke så viktig på platespillerforsterkere som på vanligere forforsterkere, ettersom man uansett må kunne justere volumet på selve forsterkeren man bruker. Mange leverandører velger derfor å ikke tilby volumjusteringsmulighet i platespillerforsterkerne sine, og bruker i stedet pengene på best mulig forsterkning med lavest mulig støy og høyest mulig kanalseperasjon. De beste tilbyr gjerne muligheten til å justere motstanden på inngangene for å matche best mulig med pickupen for å få enda bedre lydkvalitet.

 

EFFEKTFORSTERKER

Effektforsterker, kraftforsterker eller power amplifier på engelsk, er en type elektronisk forsterker som er konstruert spesielt for å avgi effekt til å kunne drive en spesifikk last, nærmere bestem høyttalerne dine. Dens jobb er å forsterke lydsignalene som kommer fra forforsterkeren slik at høyttalerelementene beveger seg og avgir lyd. En god effektforsterker har rikelig med effekt til å drive høyttalerelementene på en kontrollert måte, og er konstruert slik at den leverer denne effekten med lite harmonisk forvrengning. Effektforsterkere kan være bygget på mange forskjellige måter. De vanligste konstruksjons-prinsippene er klasse A, A/B og D. Primare benytter en spesialkonstruert klasse D-teknikk i sine effektforsterkere, men benytter klasse A i forforsterkerne sine. Årsaken til dette er at klasse D er langt mer effektiv enn de øvrige forsterkerklassene, noe som tillater Primare å bygge førsteklasses forsterkere i forholdsvis små kabinetter av høy byggekvalitet, som tar seg godt ut i stua. Separert effekforsterker og forforsterker brukes ofte av de som ønsker det absolutt ypperste innen lydkvalitet, kraft og kanalseperasjon ettersom det vil være fordelaktig med avstand mellom forforsterkerkretser og effektdelen i forsterkeren. Vil du vite mer om Primares patenterte UFPD2 teknologi? Les mer hos Primare.

 

INTEGRERT FORSTERKER

En integrert forsterker er en forsterker som både inneholder en forforsterker og en effektforsterker. Det er nå også blitt mer og mer vanlig å integrere andre teknologier, som streaming-modul og splatespillerforsterker i en boks. Det er knallhard konkurranse om å bygge den beste integrerte forsterkeren innenfor de ulike prispunktene i markedet, noe som ofte resulterer i at man får svært mye god lyd for pengene ved å velge en integrert forsterker. Selv om det ofte ikke er mulig å oppnå like høy lydkvalitet som ved separate komponenter, vil du bli forbløffet over hvor god lyd du kan oppnå.

TIPS: Se gjerne på Primares toppmodell I35 Prisma som kombinerer klasseledende teknologi og «alt i en boks» på en fremragende måte, til brøkdelen av prisen til separate komponenter.

 

Merkelapp: forsterkere, guide
Relaterte produkter

Meny

Innstillinger