Vellydende og stilsikker kombinasjon

Av

Finske Genelec og svenske Primare er tuftet på de samme idealene når det kommer til byggekvalitet, lydkvalitet, funksjonalitet og design. Begge merkene leverer produkter med et stilsikkert og lett gjenkjennelig formspråk og uttrykk med et tidløst nordisk design. Vi har lyttet til noen ulike kombinasjoner og skal i denne artikkelen belyse hvordan du ved hjelp av Genelec og Primare kan bygge et vellydende stereoanlegg. Det er verdt å merke seg at Genelec har en markedsandel på over 60% på høyttalere til hjemmebruk i hjemlandet!

AKTIVE HØYTTALERE

Genelec lager utelukkende aktive høyttalere. Det betyr at høyttalerne har innebygget forsterkerdel. Det er mange åpenbare fordeler ved et slikt design. For det første blir signalveiene bare noen få centimeter. Videre er forsterkermodulen spesialdesignet for det bestemte kabinettet og de høyttalerelementene som benyttes. Arbeidsbetingelsene til de ulike elementene blir i så måte optimale. I tillegg er forsterker, kabinetter og høyttalerelementer nøye akustisk avstemt slik at en med en god signalkilde får et svært godt utgangspunkt for god lyd. Rosinen i pølsa er muligheten til å gjøre akustiske tilpasninger til rommet systemet skal stå i ved hjelp av brytere på undersiden av høyttalerne.


SIGNALKILDEN MÅ PÅ PLASS

For å få et sett aktive høyttalere til å spille er det en betingelse med egen signalkilde. I et helt enkelt oppsett der man ikke stiller krav til lavt støynivå og lav forvrengning, kan en mobiltelefon med en lang nok signalkabel ut til begge høyttalerne gjøre nytten. Fokus på valg av en god signalkilde som har variabelt volum ut på signalkabelkontaktene eller en mulighet til å tappe et digitalt lydsignal ut er imidlertid en stor fordel. I vår lyttetest har vi benyttet Genelec G Three sammen med signakilden Primare CD15 Prisma.  I testen har vi benyttet dette i system med den aktive subwooferen Genelec F One.

OPPKOBLING OG MULIGHETER

Signalkilden i denne testen har vært Primare CD15 Prisma. Dette er en CD-spiller med både analogt og digitalt utgangssignal. Genelec G Three har analoge innganger, mens subwooferen Genelec F One har både digitalt og analogt inn. Genelec F One har i denne testen blitt brukt som en hub for lydsignalene, og vi har testet med både digitalt og analogt inn. F One har også egen fjernkontroll som gir styring av hele systemet. Det fine med å koble G Three til F One er at høyttalerne får kuttet bort deler av det lavfrekvente spekteret som subwooferen tar over. Det gir høyttalerne bedre arbeidsbetingelser i øvre bassleie.

Som signalkilde kunne en her også benyttet den kommende kompakte nettverksspilleren til Primare NP5, en Sonos eller Bluesoundenhet i tillegg til den optiske lydutgangen på TV-en. Med en kraftig subwoofer som F One på plass, så er det opplagt at dette systemet vil stille det meste av lydplanker i skammekroken når det gjelder både filmlyd og musikk.

Primare CD15 Prisma har som nevnt analogt og digitalt ut og er en glimrende streamer om man også vil ha CD-lyd. Ulempen er at den ikke har noen innganger. Skal man ha flere lydkilder i dette systemet, så må de de kobles via subwooferen. Alternativet er å velge en Primare SC15 Prisma nettverksspiller dersom man ikke har bruk for å snurre sølvplater. SC15 Prisma har blant annet en rekke digitale innganger, analog inngang og ikke minst en ordentlig volumkontroll på analogutgangene. I tillegg leveres den med Prisma-strømmemodulen som blant annet støtter Spotify Connect, AirPlay og Google Chromecast. Den kan appstyres med et nettbrett (snart med mobilen også) og er oppgraderbar. I løpet av høsten kommer en software-oppdatering som gjør SC15 Roon Ready, styrbar i Control4-systemer og gjør den AirPlay2 klar. Det er heller ikke noe i veien for å koble til et Primare DD15 drivverk til en SC15 om man vil kombinere CD med strømming.


LYTTEINNTRYKK

Dette spiller godt! Genelec-høyttalerne har en en svært åpen og engasjerende spillestil som gjør at en bare har lyst å bli sittende for å lytte. Sammen med den høye lydkvaliteten til Primare CD15 Prisma blir dette et system som leverer tight bass, åpen diskant og mellomtone og ikke minst svært god sammenheng i lydbildet. Genelec sin bakgrunn i studiobransjen gjør at lydbildet tegnes opp presist og knivskarpt mellom høyttalerne, og subwooferen henger med på hvert eneste anslag på både basstrommer og -gitarer. Lydbildet er luftig og gir et fint inntrykk av scenekanten.

Utgangspunktet for lyttetesten var ønsket om å sette opp et kompakt og vellydende system med gode tilkoblingsmuligheter og enkel betjening. Denne pakken dekker definitivt dette behovet!

 

BYGGEKVALITET OG FINISH

Genelec bygger alle sine G- og F-serie høyttalere i aluminium. G Three er utstyrt med en nyutviklet klasse D-forsterker. G Three er en toveis høyttaler og forsterkeren gir 2x50W pr høyttaler. F One har akkurat blitt relansert med klasse D-forsterker på 40W. Primare CD15 Prisma kommer med en børstet aluminiumsplate i front og et ellers påkostet kabinett. Sett som et samlet system, så oser dette av høy mekanisk kvalitet med førsteklasses finish.

Relaterte produkter
kr 15,990.00
G Three er en kompakt og spilleglad aktiv høyttaler som passer veldig godt inn i en moderne stue. Sammen med en skikkelig nettverksspiller med innebygget volumkontroll, som Primare SC15 er det duket for gode...
kr 9,995.00
F One er en kompakt og stuevennlig subwoofer som har svært allsidig bruksmuligheter og som er en ypperlig match til Genelec G One og G Two.
kr 17,990.00
Dette er et kinderegg av et produkt: Med CD15 Prisma dekker du et vell av mulige bruksområder. Den gjør selvfølgelig et fantastisk stykke arbeid med de gode, gamle sølvskivene takket være et svært påkostet DAC- og...

Meny

Innstillinger